Egipat

Egipat – zrakoplovom iz Ljubljane

Garantirani polazak
First minute
Last minute

Egipat – zrakoplovom iz Ljubljane

Kairo s izletom u Aleksandriju, krstarenje Nilom i Hurgada - 8 dana za zimske praznike
Direktnim letom iz Ljubljane za Kairo
Krstarenje Nilom na brodu 5* uz puni pansion

POŠALJITE UPIT

PROGRAM

1. dan: ZAGREB/LJUBLJANA – KAIRO

Sastanak putnika u zračnoj luci Ljubljana uz mogućnost organiziranog prijevoza iz Zagreba do zračne luke (doplata). Prijava na izravan charter let za Kairo u jutarnjim satima. Po obavljanju graničnih formalnosti, sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te odlazimo do velikog Egipatskog Nacionalnog Muzeja u kojem se nalazi najveća i najdragocjenija rijetka zbirka izvornih predmeta. Izloženo je preko 250 000 primjeraka starih 5000 godina koja uključuje zbirku blaga kralja Tutankamona  koja je bila zatvorena u njegovoj grobnici više od 3500 godina i neotkrivena sve do početka 20. stoljeća. Po želji, razgled dvorane mumija (ulaznica uz doplatu). Po završetku razgleda ručak u lokalnom restoranu te potom odlazimo do platoa Gize, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta – piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica), 73 metra dugačka skulptura s tijelom lava i ljudskim licem. Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko 146 metara, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu). Odlazak prema hotelu, prijava i smještaj. Noćenje.

2. dan: KAIRO (fakultativni izlet Memfis i Sakkara)

Nakon doručka slobodan dan za samostalno razgledanje Kaira. Predlažemo odlazak na fakultativni izlet u Memfis i Sakkaru. Odlazimo prema drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis, koja graniči s nekropolom Sakkara gdje se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Džozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti. Uz nju, u Sakkari se nalazi još 16 piramida različitog stupnja očuvanosti. Povratak u Kairo. Noćenje u hotelu.

3. dan: KAIRO – (fakultativni izlet ALEKSANDRIJA) – ASUAN

Doručak. Slobodno vrijeme ili predlažemo odlazak na fakultativni izlet autobusom do Aleksandrije. Grad je dobio ime po  Aleksandru Velikom te je vrlo brzo postao jedan od najvećih gradova u helenističkom svijetu, po veličini i bogatstvu odmah iza Rima. Danas je najveća egipatska luka, drugi grad po veličini u Egiptu i važno industrijsko središte. Nekada je grad bio kamenim nasipom povezan s otočićem Farom, na kojem je Sostrat iz Knida oko 280. pr. Kr. sagradio najstariji poznati svjetionik istog imena Far (Pharos) visok 135 metara, jedno od sedam čuda antičkoga svijeta. Danas nažalost svjetionika više nema. Također, grad je bio poznat po Aleksandrijskoj knjižnici  koja je bila najveća u antičko vrijeme, a 2002. godine je u blizini izgrađena jednako tako impresivna nova knjižnica Biblioteca Alexandrina koja broji čak 8 milijuna primjeraka knjiga, koju ćemo kratko panoramski razgledati izvana. Slijedi posjet katakombama Kom el-Shuqqafa iz 2. st. koje su savršen primjer aleksandrijske fuzije egipatskih i grčko-rimskih stilova. Postavljene su na nekoliko razina komora koje su spojene spiralnim stubama. Uz usputni vanjski panoramski razgled džamije Abu Alabbas, slijedi razgled ostataka rimskog Serapeuma i trijumfalnog stupa Pompejev pilar koji je jedan od najvećih monolitskih stupova ikad podignutih, postavljen u čast Dioklecijanu 292. godine. Posjet Aleksandriji završit ćemo posjetom palači i vrtovima Montazah. U popodnevnim satima povratak u Kairo te transfer do željezničke stanice i ukrcaj u vlak za Asuan. Smještaj u dvokrevetne kupee i večera u vlaku. Noćenje.

4. dan: ASUAN – (fakultativni izlet NUBIJSKO SELO)

Doručak u vlaku. Dolazak u  Asuan, najjužniji egipatski grad u prijepodnevnim satima te posjet čuvenoj asuanskoj Visokoj brani čija je izgradnja imala značajan utjecaj na gospodarstvo i kulturu Egipta. S brane se pruža pogled na Naserovo jezero, najveće akumulacijsko jezero na svijetu. Put nas dalje vodi do tvornice parfema gdje ćete imati prilike upoznati se s cjelokupnim procesom izrade eteričnih ulja i parfema, i dalje do Nedovršenog obeliska, najvećeg poznatog antičkog obeliska. U poslijepodnevnim satima ukrcaj na brod, smještaj u kabine te ručak na brodu. U poslijepodnevnim satima moguća vožnja po Nilu feluccama, tradicionalnim egipatskim brodicama na jedra ili pak odlazak na fakultativni izlet u Nubijsko selo. Vožnja motornim brodom tijekom koje možete uživati u pogledu na Botanički otok, mauzolej Age-Khana i Elefantinski otok na kojem se nalazi ovo tradicionalno afričko selo (Nubijci). Dolazak do sela te upoznavanje s lokalnim načinom života i običajima uz obilazak slikovitih kuća (izvana svijetlih boja i s puno ukrasa). Nubijci su vrlo gostoljubivi pa često pozivaju u svoje domove na šalicu karkadé (piće/čaj od cvjetova hibiskusa) i shamsi (tradicionalni kruh). Povratak na brod. Večera. Noćenje.

5. dan: ASUAN – (fakultativni izlet ABU SIMBEL) – KOM OMBO – EDFU

U vrlo ranim satima mogućnost fakultativnog izleta u Abu Simbel (polazak u 04.00h). U srcu nubijske pustinje, nadomak granice sa Sudanom, podignuta je ova impozantna i najljepša građevina najvećeg faraona u povijesti egipatske države, Ramzesa II. Ovo grandiozno djelo arhitekture izgrađeno je u dva dijela. Prvi je posvećen trijadi bogova (Amonu, Ra-Harakteu i Ptahu), a drugi božici Hator, izgrađen u čast Nefertari, omiljenoj ženi Ramzesa II. Veličanstveno je i to da su ih Egipćani 60-ih godina prošlog stoljeća premjestili na višu razinu, kamen po kamen, kako ne bi bili poplavljeni Naserovim jezerom, nastalim izgradnjom Asuanske brane. Povratak na brod. Ručak. U poslijepodnevnim satima početak plovidbe rijekom Nil tijekom koje se možete opustiti na palubi broda i uživati u prizorima prekrasne prirode i pogledu na svakodnevni život Egipćana. Dolazak u Kom Ombo te posjet istoimenom hramu podijeljenom u dva dijela i posvećenom dvojici bogova, Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu s glavom sokola. Unutar hrama mogu se vidjeti zidni prikazi najranijih medicinskih instrumenata u svjetskoj povijesti, drevni egipatski kalendar, nilometar te muzej krokodilskih mumija. Nastavak plovidbe prema Edfu, drevnoj prijestolnici Apollinopolis Magna. Nakon večere uživajte u egipatskoj tzv. galabya zabavi u brodskom baru gdje će vas zabavljači „tjerati“ da se obučete poput Egipćanina. Noćenje na brodu u Edfu.

6. dan: EDFU – ESNA – LUKSOR

Nakon doručka posjet ptolomejskom hramu boga Horusa, jednom od najuščuvanijih hramova u Egiptu, sagrađenom između 237. i 57 pr. Kr, u vrijeme Kleopatre VII. Filopator, zadnje vladarice Egipta. Povratak na brod. Nastavak plovidbe uz ručak na brodu prema brani u Esni i dalje prema Luksoru odnosno drevnoj Tebi koja je jedno vrijeme bila prijestolnica starog Egipta. Dolazak u Luksor u večernjim satima. Posjetit ćemo Luksorski hram, veliki staroegipatski kompleks hramova smješten na istočnoj obali rijeke Nil koji je upravo u večernjim satima posebno impresivan kada svjetla osvjetljavaju hram. Noćenje na brodu.

7. dan: LUKSOR – DOLINA KRALJEVA – KARNAK – HURGADA

Doručak. Vožnja prema Dolini kraljeva, pustinjskoj dolini na zapadnoj obali Nila, nasuprot Luksora, poznatoj po šezdesetak grobnica faraona i plemića, koji su tu pokapani tijekom Novog kraljevstva (16. do 11. st. prije Krista). Danas je najpoznatija po grobnici Tutankamona koja se od 1979. godine, zajedno s ostatkom tebanske nekropole, nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. U nastavku posjet kaskadnom hramu kraljice Hatšepsut, jedine žene koja je, kao faraon, neograničeno vladala Egiptom. Slijedi posjet jednoj od tvornica alabastera te Memnonovim kolosima, masivnim kipovima možda i najvećeg faraona Egipta, Amenhotepa III. Odlazak do Karnaka i obilazak najvećeg kompleksa hramova starog Egipta (UNESCO), posvećenih bogovima Amonu, Ozirisu i dr., koji svojom veličinom i impresivnošću nadilazi sve egipatske hramove. U poslijepodnevnim satima vožnja pustinjom do Hurgade, popularnog ljetovališta na obali Crvenog mora. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel. Večera i noćenje.

8. dan: HURGADA – LJUBLJANA/ZAGREB

Doručak. Slobodno vrijeme. Ljubiteljima mora predlažemo odlazak na fakultativni izlet brodom do koraljnih grebena gdje možete uživati u prekrasnom podvodnom svijetu i na rajskoj plaži otoka Giftun. Osim morskih radosti, mogućnost odlaska po želji na safari terenskim vozilima među pustinjske dine koje skrivaju gostoljubive beduinske tabore. U poslijepodnevnim satima transfer u zračnu luku i prijava na izravan charter let za Ljubljanu. Dolazak u Ljubljanu u večernjim satima. Mogućnost transfera do Zagreba.

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

CIJENA PO OSOBI

Datum polaska
Datum povratka
Trajanje putovanja
Vrsta prijevoza
Mjesto polaska
Cijena aranžmana
Cijena FM
Cijena LM
Garantiran polazak

POPUSTI

 • Djeca do 12 godina 20% na pomoćnom ležaju u dvokrevetnoj sobi/kabini
 • Trokrevetne sobe/kabine/kupei za odrasle na ovom programu nisu moguće.

OBAVEZNA DOPLATA

– Obavezna doplata za napojnice u Egiptu: 50 EUR (plaćanje na licu mjesta)

CIJENA UKLJUČUJE

 • prijevoz posebnim charter zrakoplovom na relaciji Ljubljana – Kairo – Hurgada – Ljubljana
 • uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 20 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg)
 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 5* u Kairu
 • krstarenje brodom po Nilu (brod 5* Deluxe) na osnovi 3 noćenja s uslugom punog pansiona
 • 1 noćenje u vlaku (dvokrevetni kupei) s uslugom polupansiona (večera i doručak u vlaku) na relaciji Kairo – Asuan
 • 1 noćenje u Hurgadi u hotelu 5* s uslugom sve uključeno (All Inclusive)
 • obroci prema programu
 • sve razglede i obroke prema programu i ulaznice (osim unutrašnjosti piramida i Dvorane mumija)
 • voditelja putovanja na slovenskom ili hrvatskom jeziku (vođenje na hrvatskom jeziku za minimalno 35 prijavljenih putnika)
 • trošak organizacije putovanja.

CIJENA NE UKLJUČUJE

 • doplatu za jednokrevetnu sobu/kupe/kabinu 1.970 kn (261,46 €)
 • Viza za Egipat (uz asistenciju lokalnog agenta) 230 kn (30,52 €)
 • obavezna doplata za napojnice 50 EUR (plaćanje na licu mjesta)
 • osiguranje od otkaza putovanja u slučaju bolesti i putno zdravstveno osiguranje (preporučujemo).

DOPLATA

Doplata za manji broj putnika:

 • između 31 i 39 putnika 460 kn (61,05 €)
 • između 21 i 30 putnika 760 kn (100,87 €)
 • između 16 i 20 putnika 1.140 kn (151,30 €)
 • između 10 i 15 putnika 1.520 kn (201,74 €)

Doplate:

 • Doplata za jednokrevetnu sobu/kabinu/kupe u vlaku: 1.970 kn (261,46 €)
 • All inclusive na krstarenju 1.140 kn (151,30 €)
 • Viza za Egipat (uz asistenciju lokalnog agenta): 230 kn (30,52 €)
 • Doplata za jednokrevetni kupe u vlaku: 740 kn (98,21 €)
 • *obavezna doplata pri rezervaciji sobe i kabine s pomoćnim ležajem (samo za djecu do 12 godina)
 • Obavezna doplata za napojnice u Egiptu: 50 EUR (plaćanje na licu mjesta)
 •  Transfer Zagreb – ZL Ljubljana – Zagreb: 390 kn (51,76 €)

Fakultativni izleti i sadržaji (plaćanje na licu mjesta u Egiptu):

 • Izlet Memfis i Sakkara: 60 €
 • Izlet Aleksandrija s ručkom: 120 €
 • Izlet u Nubijsko selo: 38 €
 • Izlet Abu Simbel: 125 €

USLUGA

prema programu

NAPOMENE

Važne napomene:

 • Kategorizacija hotela/brodova/vlakova u Egiptu odgovara službenoj kategorizaciji u zemlji u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
 • Neispravni putni dokumenti ili neodobravanje vize, koji za posljedicu imaju odustajanje od putovanja, ni u kojem slučaju ne obvezuju organizatora putovanja te se primjenjuju uvjeti otkaza organizatora
 • Organizator putovanja ima pravo na izmjenu programa putovanja, kao i vremena polazaka zrakoplova (kada to zahtjeva situacija tijekom putovanja), ali garantira da će se program izvesti u cijelosti. Zbog većih udaljenosti koje se tijekom putovanja prelaze autobusom, moguća su manja odstupanja u redoslijedu pružanja usluga; agencija zadržava pravo izmjene redoslijeda itinerera putovanja ovisno o radnim vremenima lokaliteta koja se posjećuju.
 • U slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.
 • Putovnica mora biti važeća još najmanje 6 mjeseci nakon ulaska u zemlju. Prilikom rezervacije putovanja obavezno je dostaviti kopiju putovnice prodajnom mjestu. Za putnu dokumentaciju (putovnica, zrakoplovna karta) odgovoran je isključivo putnik.

COVID-19 INFORMACIJE: Sve restrikcije za ulazak u Egipat su ukinute.

KORISNE INFORMACIJE

EGIPAT – KORISNE INFORMACIJE

Službeno ime: Arapska Republika Egipat

Državno uređenje: predsjednička republika

Glavni grad: Kairo, oko 19.5 milijuna stanovnika (2018 god.)

Jezik: arapski (službeni)

religija: muslimani 90%, koptski kršćani 9% (2010)

Vremenska razlika: EET Eastern European Time (Hrvatska 12:00 = Egipat (Kairo) 13:00)

Novac: EGP (egipatska funta); 1 EGP = 100 piastra; 1 EGP = 1000 mill

Broj stanovnika: oko 97.55 milijuna (po popisu stanovništva iz 2017. god)

Površina: 1.010.000 km²

Geografski položaj: Arapska Republika Egipat je država u sjeveroistočnoj Africi. Dio egipatskog teritorija, Sinajski poluotok, nalazi se na području Azije. Na zapadu graniči s Libijom, na jugu sa Sudanom, na sjeveru sa Sredozemnim morem, a na istoku s Izraelom i Gazom. Područje delte Nila, odnosno Egipat južno od Kaira tradicionalno se naziva Gornji Egipat, a područje sjeverno od Kaira Donji Egipat.

Klima: Egipat leži u suptropskom pojasu. Postoje samo dva godišnja doba: ljetno i zimsko. Ljeto traje od svibnja do rujna, a blaga zima od listopada do ožujka. Travanj je mjesec smjene godišnjih doba. Prosječna je ljetna (srpanj) temperatura od 26,2 °C u Aleksandriji do 35,2 °C u Asuanu; maksimalna ljetna temperatura posvuda je viša od 30 °C (Kairo 33 °C, Asuan 41 °C). Zime su za naše prilike blage. Prosječna je zimska (siječanj) temperatura od 13,6 °C u Aleksandriji do 16 °C u Asuanu; minimalna zimska temperatura ne pada ispod 9 °C, a maksimalna može dosegnuti 23 °C.

Električni napon: 220 V

Dokumenti potrebni za putovanje: Moguće izdavanje vize pri dolasku u AR Egipat samo ako je riječ o organiziranom turističkom putovanju. Kao dokaz potreban je vaučer turističke agencije.

Zdravstvo: Cijepljenje nije obvezno. Preporučamo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int) kao i da prikupite obavijesti o mogućnosti cijepljenja prije odlaska u inozemstvo (HZJZ, http://www.hzjz.hr/). Preporučamo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za uobičajene probleme koji se javljaju na putovanjima.
Telefoniranje: Pozivni broj zemlje je +20. Mobilne telefonske veze su dobre u urbanim mjestima, no kvaliteta drastično opada u ruralnim područjima. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
Kreditne kartice: Kreditne i debitne kartice (Visa, MasterCard, Maestro, AmEx) mogu se koristiti u većim trgovinama, restoranima i hotelima u Egiptu. Još uvijek je vrijedno nositi gotovinu za manje transakcije u kafićima i tržnicama ili ako putujete u neka od vanjskih ili ruralnih područja.

Napojnice: nisu obvezne, ali je uobičajeno ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili taxiju, ukoliko ste bili zadovoljni pruženom uslugom.

Sigurnost putovanja: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kairu: Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): +20 128 140 0344.

Preporučujemo:
Odjeća: savjetujemo laganu pamučnu odjeću, odjeću za plažu, vjetrovke i pokrive. Ponesite i zaštitu protiv sunca i vjetra, bez obzira na period godine u kojem putujete. Također preporučamo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače).

Hrana i piće: Egipatska kuhinja intenzivno koristi mahunarke, povrće i voće iz bogate egipatske doline i delte Nila. Ona dijeli sličnosti s hranom istočnog Mediterana, u elementima kao što su povrće punjeno rižom, švarma, kebab i ćufta. Primjeri egipatskih jela uključuju ful medames, mljeveni fava grah; kushari, leća i tjestenina. Tipična jela u egipatskoj kuhinji su zec, golub, piletina i patka. Janjetina i govedina često se koriste za roštiljanje. Riba i plodovi mora su uobičajeni u obalnim regijama Egipta. Značajna količina egipatske kuhinje je vegetarijanska, i zbog povijesno visoke cijene mesa i zbog potrebe koptske kršćanske zajednice, čija vjerska ograničenja zahtijevaju vegansku prehranu tijekom većeg dijela godine.

Uobičajeno, obrok počinje juhom koja se služi uz lepinje. Meso mnogim Egipćanima nije dostupno, pa se uglavnom koristi za dodavanje arome juhama. Ako se jede samo meso, ono je obično na žaru (kebab), pečeno ili punjeno rižom. Svakodnevni obroci su povrće, fava grah ili jaja. Falafel, prženi pire od graha ili slanutak sa biljkama je delikates koji se često nalazi na Srednjem Istoku i predstavlja ukusnu užinu.

Jela u Egiptu se gotovo uvijek služe sa salatom i umakom, kao što je babaganoush napravljen od pasiranog patlidžana ili fuul – kombinacija graha, limuna i bilja. Desert je obično pecivo punjeno smokvama, datuljama i orasima, natopljeno medom, kao što je baklava, ili mahallabiiaa (riža na mlijeku) pripremljen sa ružinom vodom i posut začinima. Jogurt i voće, posebno naranče, datulje i smokve se često jedu kao desert.

Najpopularnije piće u Egiptu je čaj, a omiljeni okusi su menta i delikatni spoj bilja i jake kave. Voćni napici su široko dostupni, posebno lokalni specijalitet karkadai – napitak od sušenog hibiskusa. Iako je Egipat muslimanska zemlja, alkohol je dostupan u hotelima i mnogim restoranima u većim gradovima i odmaralištima, posebno lokalno tamno pivo Asvanli (tamno pivo napravljeno u Asvan regiji) i Zibib (alkoholno piće sa okusom anisa).

Kupovina: popularni suveniri: minijature piramida, skrole papirusa, ogrlice i narukvice sa skarabejima, kožne papuče, staklene posudice s pijeskom. Veliki broj objekata posluje od 8 do 20 radnim danom, od 9 do 15 subotom, a nedjeljom skraćeno.

Sef: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

Šifra aranžmana: 75758PL
Minimalni broj putnika: 40
POŠALJITE UPIT