Libanon

Libanon

Garantirani polazak
First minute
Last minute

Libanon

Bejrut – Jeita – Harissa – Byblos – Baalbek – Anjar
Otkrijte kozmopolitski, zanimljiv i nepredvidljiv glavni grad Bejrut, mjesto gdje Istok susreće Zapad!

POŠALJITE UPIT
DATUMI I POLASCI PUTOVANJA:
11.04.23, Zagreb

PROGRAM

1. dan: ZAGREB – ISTANBUL – BEJRUT

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci dva sata prije predviđenog polijetanja zrakoplova. Prijava na let  i polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji TK1056 (Turkish Airlines) u 20 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 00.10 sati. Nastavak leta za Bejrut u 01.40 sati na liniji TK828 (Turkish Airlines). Dolazak u Bejrut predviđen je u 02.35 sati po lokalnom vremenu. Po obavljanju pograničnih i carinskih formalnosti, doček od strane lokalnog agenta i organizirani prijevoz do hotela u gradu. Prijava i smještaj. Noćenje.

2. dan: BEJRUT

Nakon kasnijeg doručka odlazak u razgled libanonske prijestolnice, ujedno je i najnaseljenijeg grada u zemlji. Ovaj Pariz Bliskog Istoka, kako ga nazivaju, grad je kozmopolitske atmosfere i bogatog kulturnog života, spoj istoka i zapada u kome se miješaju kršćanstvo i islam. Grad, nekoć gotovo potpuno razoren tijekom građanskog rata i podijeljen na muslimanski i kršćanski dio, danas je ponovno ujedinjen. Razgled najznačajnijih gradskih znamenitosti u starom i novom dijelu grada; trg Place de l’Étoile, tzv. Golubove stijene, prirodne formacije u obliku lukova koje se nalaze oko 50 metara od obale, šetalište Corniche uz obalu Sredozemnog mora te Nacionalni muzej. U večernjim satima preporučujemo individualno istraživanje grada ili odlazak na tipičnu libanonsku večeru u jednom od brojnih nacionalnih restorana u gradu. Noćenje.

3. dan: BEJRUT – JEITA – HARISSA – BYBLOS – BEJRUT

Nakon doručka odlazimo na cjelodnevni izlet prema jednoj od najljepših podzemnih špilja na svijetu. Špilja Jeita, proteže se u duljini od gotovo devet kilometara, a sastoji se od dva dijela za posjetitelje: u gornji dio se dolazi žičarom i obilazi pješice, dok se donji dio posjećuje čamcem (uključena ulaznica). Zatim nastavljamo do Harisse, jednog od najpoznatijih hodočasničkih lokaliteta u Libanonu. Iznad libanonskoga gradića Jounieha na obali Sredozemnog mora smjestila se Harissa, u koju već gotovo sto godina hodočaste kršćani iz cijeloga svijeta. Svetištem Gospe od Libanona dominira kip Djevice Marije visok 8,5 metara, jedan od najljepših na Bliskom istoku. Slijedi 10-minutni spust žičarom (karta za žičaru uključena) s planine u grad Joumieh gdje ćemo se ukrcati na autobus. Žičara prolazi iznad samog grada te pruža spektakularan pogled na grad i zaljev. Ručak u lokalnom restoranu. Dan ćemo završiti posjetom čuvenom Byblosu, gradu starom 7 tisuća godina i jednom od najstarijih kontinuirano naseljenih svjetskih gradova. Smješten 37 km sjeverno od Bejruta, Byblos je iznimno šarmantan gradić bogate povijesti, spoj Mediterana i Bliskog Istoka s ostavštinom Feničana, Rima, Bizanta, a zbog uistinu bogatog kulturnog i povijesnog nasljeđa, UNESCO je grad uvrstio na popis svjetske kulturne baštine. Po dolasku prošetat ćemo kroz staru ribarsku luku, prema crvki Sv. Ivana Krstitelja i staroj Križarskoj utvrdi (uključena ulaznica). Nakon razgleda dvorca slobodno vrijeme u poznatom souku u Byblosu, gdje ćete moći kupiti suvenire. U kasnim poslijepodnevnim satima povratak u Bejrut. Slobodna večer u gradu. Noćenje.

4. dan: BEJRUT – ANJAR – BAALBEK – BEJRUT

Doručak. Odlazak u smjeru sirijske granice preko planine Libanon u dolinu Bekaa, prema Anjaru, jedinstvenom utvrđenom gradu izgrađenom u 8. stoljeću. Izgradio ga je damaški kalif iz dinastije Omejida, a mjesto je poznato kao Pustinjska palača. Slijedi obilazak arheološkog lokaliteta (ulaznica uključena) s kojega se pruža prekrasan pogled na planinu Libanon. Nakon razgleda, idemo prema gradu Baalbeku, najpoznatijem po izvrsno sačuvanim ruševinama rimskih hramova (Jupitera, Venere i Bakusa), tada rimskog grada Heliopolisa, svojedobno jednog od najbitnijih svetišta Rimskog carstva. Baalbek je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine još 1984. godine, a nekad je smatran i jednim od čuda antičkog svijeta (uključena ulaznica za arheološki lokalitet). Po završetku razgleda Baalbeka, ručak u lokalnom restoranu.. Preporučamo probati lokalni specijalitet Sfiha, koji u originalnom obliku možete naći samo u okolici Baalbeka. U poslijepodnevnim satima povratak u Bejrut. Noćenje.

5. dan: BEJRUT – ISTANBUL – ZAGREB

Nakon doručka odjava iz hotela i odlazak prema zračnoj luci Bejrut. Prijava na let i polijetanje zrakoplova prema Istanbulu u 9.45 sati na liniji TK831 (Turkish Airlines). Dolazak u Istanbul predviđen je u 12.50 sati, a potom nastavak leta za Zagreb u 18.50 sati na liniji TK1055 (Turkish Airlines). Dolazak u Zagreb predviđen je u 19 sati po hrvatskom vremenu.

*Napomena: Na određenim terminima povratak iz Bejruta je u ranim jutarnjim satima te će umjesto doručka putnicima biti podijeljen tzv. breakfast box u hotelu. Raspored letova za sve datume niže u programu.

PREDVIĐENI HOTEL U BEJRUTU:

HOTEL CASA D’OR 4* ili sličan  https://www.casadorhotel.com/

Adresa: Hamra, Jeanne D’arc Street 113-5151 Beirut-Libanon

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

CIJENA PO OSOBI

Datum polaska
Datum povratka
Trajanje putovanja
Vrsta prijevoza
Mjesto polaska
Cijena aranžmana
Cijena FM
Cijena LM
Garantiran polazak
11.04.23
15.04.23
5 dana
Zagreb
662,29 EUR (4.990 kn)
622,47 EUR (4.690 kn)
Da

POPUSTI

FM popust 300 kn/39,82 EUR vrijedi za rezervacije do 45 dana prije polaska ili do popunjenosti mjesta po FM cijeni.

OBAVEZNA DOPLATA

 • obvezna doplata za pristojbe zračnih luka: 1.990 kn (264,12 EUR)
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače 30 USD (obavezna doplata na licu mjesta, voditelju putovanja)

CIJENA UKLJUČUJE

 • prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi
 • smještaj na osnovi 4 noćenja s doručkom u hotelu Casa D’Or 4* ili sl. prema programu
 • grupne prijevoze i razglede prema programu
 • poludnevni razgled Bejruta u pratnji lokalnog vodiča
 • cjelodnevni izlet Jeita – Harissa – Byblos s uključenim ručkom
 • cjelodnevni izlet Baalbek – Anjar s uključenim ručkom
 • ulaznicu za špilju Jeita
 • ulaznicu za križarsku utvrdu u Byblosu
 • kartu za vožnju žičarom/uspinjačom u Harissi
 • ulaznicu za arheološki lokalitet u Anjaru
 • ulaznicu za arheološki lokalitet u Baalbeku
 • lokalne vodiče na engleskom jeziku
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevinu i trošak organizacije putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE

 • pristojbe zračnih luka 1.990 kn/264,12 EUR (obvezna doplata prilikom rezervacije)
 • doplatu za jednokrevetnu sobu 1.200 kn (159,27 EUR)
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače 30 USD (obavezna doplata na licu mjesta, voditelju putovanja)
 • putno osiguranje (preporučujemo)
 • dodatne usluge, obroke, izlete

DOPLATA

 • doplata za jednokrevetnu sobu: 1.200 kn (159,27 EUR)

USLUGA

Prema programu

NAPOMENE

RED LETENJA – TURKISH AIRLINES:

15.11. – 19.11.2022.

TK1056 15NOV  ZAGREB ISTANBUL   19:55 00:15

TK 828  16NOV  ISTANBUL BEJRUT     01:45 02:30

TK 831  19NOV  BEJRUT ISTANBUL     09:45 12:50

TK1053 19NOV  ISTANBUL ZAGREB    18:50 19:00

21.2. – 25.2023.

TK1056 21FEB  ZAGREB ISTANBUL   19:55 00:15

TK 828  22FEB  ISTANBUL BEJRUT     01:45 02:30

TK 831  25FEB  BEJRUT ISTANBUL     09:45 12:50

TK1053 25FEB  ISTANBUL ZAGREB    18:50 19:00

11.4. – 15.4.2023.

TK1056 11APR  ZAGREB ISTANBUL   20:15 23:30

TK 828  12APR  ISTANBUL BEJRUT     00:45 02:35

TK 831  15APR  BEJRUT ISTANBUL     03:55 05:55

TK1053 19NOV  ISTANBUL ZAGREB   07:00 08:05

 

COVID-19 INFORMACIJE:

ULAZAK U LIBANON (na snazi od 10.4.2022.)*

Ulazak u Libanon moguće je trenutno uz poštivanje sljedećih uvjeta:

 • Necijepljeni putnici moraju predočiti negativan PCR test ne stariji od 48 sati od trenutka uzimanja brisa do ukrcaja u zrakoplov ili brzi antigenski test (BAT) koji ne smije biti stariji od 24 sata.

Sljedeće kategorije putnika nisu u obvezi raditi test prije dolaska u Libanon:

 • djeca mlađa od 12 godina
 • potpuno cijepljeni putnici koji su primili 3. dozu bilo kojeg cjepiva protiv COVID-19.
 • potpuno cijepljeni putnici koji su primili 2 doze bilo kojeg cjepiva protiv COVID-19 ili jednu dozu cjepiva protiv COVID-19 (koje se sastoji samo od jedne doze) u razdoblju koje nije duže od 6 mjeseci.

*Podložno promjenama

Važne napomene:

 • kategorija hotela odgovora službenoj kategorizaciji hotela u Libanonu i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja.
 • putovnica mora vrijediti još najmanje šest mjeseci od ulaska u zemlje u koje se putuje
 • ulazak u Libanon nije dozvoljen putnicima s izraelskim pečatom u putovnici.
 • pristojbe zračnih luka su podložne promjenama, konačan iznos se određuje na dan izdavanja zrakoplovne karte cca 14-7 dana prije putovanja, a prema uvjetima zrakoplovne kompanije koji vrijede za grupe izdaju se za sve putnike u jednom danu.
 • molimo da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr
 • u slučaju promjene cijena kalkulativnih elemenata do iznosa većeg od 1,5% organizator putovanja ima pravo na promjenu cijene aranžmana.

KORISNE INFORMACIJE

KORISNE INFORMACIJE:
LIBANON

Naziv države: Libanonska Republika
Površina: 10.500 km2
Stanovništvo: 3,72milijuna
Glavni grad: Bejrut
Službeni jezik: arapski (zastupljeni također francuski i engleski)
Pozivni broj: +961
Vremenska razlika: +1 sat

Hrana: Libanonci imaju odličnu i nadaleko poznatu kuhinju. Poznata ukusna jela su baba-ghanoush – spravljen od pečenog patlidžana; falafel – duboko pržene okruglice od mješavine začina i slanutka, shawarma – sendvič s mariniranim mesom s grila. Važan sastojak libanonskih jela je humus – mješavina slanutka, tahini sezama, soka od limuna i češnjaka, a obično se jede s libanonskim kruhom. Najpoznatiji desert je baklava.

Piće: Preporučuje se piti flaširana voda. Libanonsko nacionalno piće je arak, liker s okusom anisa koje se obično poslužuje uz tradicionalna libanonska jela. Uz arak, Libanonci imaju dugu tradiciju pijenja vina.

Zdravstvene informacije: Nema obaveznih cjepiva, a malarija nije prisutna. Više informacija o zdravstvenim savjetima na putovanju možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2013/11/Upute-za-%C4%8Duvanje-zdravlja-na-putovanju.pdf

Valuta: libanonska funta (LBP); 1 EUR = 1.540 LBP ; 1 USD = 1.511 LBP; (srpanj 2022.).

Novac: Sa sobom ponesite dolare jer ih primaju svugdje. U skupljim restoranima, hotelima i trgovačkim centrima cijene često i izražavaju u dolarima. Dobro je da sa sobom ponesete manje denominacije dolara (1, 20 i 50) jer ćete razne usluge moći plaćati u dolarima. Mijenjajte manje iznose novca jer ćete LBP uglavnom koristiti samo za napojnice i eventualne vožnje taksijem. Bankomati primaju većinu kartica i moguće ih je naći posvuda.

Viza: Potrebna. Dobiva se na ulazu u zemlju i trenutno je besplatna.

Odjeća: Preporučujemo slojevitu “casual” odjeću i poneki lijepi komad za možebitne večernje izlaske u Bejrutu.

Klima: Klima u Libanonu je umjerena mediteranska, s toplim i suhim ljetima te hladnim i kišnim zimama. Godišnje u prosjeku imaju oko 300 sunčanih dana, dok je siječanj najkišniji mjesec u godini. Zime su hladnije, no za naše pojmove ugodne, s prosječnom temperaturom oko 15 stupnjeva, osim u gorju koje primi dosta snijega. Putovati se može tokom cijele godine, no najbolje vrijeme za putovanje je proljeće (ožujak do svibanj) i jesen (rujan do studeni).

Električna energija: Koristi se napon od 220 volti i utičnice su kao kod nas.

Mobilni telefoni i Internet: A1, T-Mobile i Telemach imaju roaming s Libanonom. Internet je dostupan gotovo svugdje.

Šifra aranžmana: 11532PL
Minimalni broj putnika: 20
POŠALJITE UPIT