Češka-Poljska-Litva-Latvija-Estonija

Zemlje Baltika

Garantirani polazak
First minute
Last minute

Zemlje Baltika

Vrijednost više: u cijenu aranžmana uključeni lokalni vodiči u Krakovu, Varšavi, Vilniusu, Rigi, Tallinu i Klaipedi te ulaznice za dvorac Trakai, sveučilište u Vilniusu, NP Gauja i NP Neringa, katedrale u Rigi i Tallinnu!

Uz Zagreb moguć polazak i iz Varaždina i Čakovca uz prethodnu najavu.

POŠALJITE UPIT
DATUMI I POLASCI PUTOVANJA:
02.08.23, Zagreb

PROGRAM

1. dan: ZAGREB – BRNO – KRAKOV
Polazak autobusa s Autobusnog kolodvora Zagreb, peroni 502-506 u 5:00 sati, iz Varaždina moguć polazak u 6:00 sati, iz Čakovca u 6:30 sati (mjesto ukrcaja bit će navedeno u završnoj obavijesti prije putovanja). Vožnja kroz Slovačku i Češku uz kraća zaustavljanja putem. Zaustavljanje u Brnu, posjet užem središtu grada, drugog po veličini u Češkoj. Šetnja užim gradskim središtem uključuje slavnu crkvu sv. Jakuba, katedralu sv. Petra i Pavla s Denisovim voćnjacima i fantastičnim pogledom na utvrdu Špilberk – nekoć je tu bio najveći zatvor za vrijeme Habsburgovaca čiji je najslavniji zatvorenik bio i nama poznat barun Trenk, vrlo zanimljivu gradsku vijećnicu, „povrtni trg“, Trg slobode, itd. Preporučamo popiti dobar cappuccino i pojesti odličan kolač medovník u kavani Pellini ili otići na poznato i kvalitetno pivo u slavnoj pivnici Pegas! Nastavak putovanja prema Krakovu. Po dolasku u Krakov smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan: KRAKOV – VARŠAVA
Doručak. Odjava iz hotela. Razgled Krakova, nekadašnje prijestolnice Poljske – bio je glavni grad Poljske od 11.-16. stoljeća, sa službenim gradskim vodičem: glavni trg s crkvom Naše drage gospe – gradska vijećnica – katedrala i utvrda Wavel, sjedište poljskih kraljeva u 14. st. – gradske zidine. Povijesna jezgra grada je inače 1978.g. pod zaštitom UNESCO-a kao prvo mjesto uopće u svijetu koje je uvršteno na listu zaštićene svjetske baštine. Kraće slobodno vrijeme u središtu grada za ručak ili kupovinu. Nastavak putovanja središnjom Poljskom. Dolazak u Varšavu. Smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan: VARŠAVA
Doručak. Poslije doručka razgled glavnog grada Poljske uz službenog gradskog vodiča: obnovljeni stari grad – spomenik kralju Žigmundu – gotička utvrda – ostaci gradskih zidina – katedrala sv. Ivana Krstitelja – spomenik herojima geta. Slobodno poslijepodne za osobne programe, kupovinu, posjetu muzejima i sl. Predlažemo da posjetite jedan od najprepoznatljivijih simbola grada: Palaču kulture i znanosti, socrealističku građevinu koja je nastala kao izraz „prijateljstva“ SSSR-a prema Poljskoj, nastala u ranim 50-im godinama prošlog stoljeća. Sa svojih 231 metrom visine to je najviša građevina u Poljskoj i danas, a na 30. katu se nalazi vidikovac s kojeg se pruža spektakularan pogled na glavni grad! Individualni povratak u hotel. Noćenje.

4. dan: VARŠAVA – VILNIUS
Doručak. Poslije doručka i odjave iz hotela nastavak putovanja prema Litvi preko istoka Poljske i grada Byalistoka uz kraća zaustavljanja putem. Po dolasku u Vilnius, glavni grad Litve, smještaj u hotel. Odlazak s voditeljem putovanja u večernju šetnju središtem grada kojeg nazivaju i „baroknom ljepoticom Baltika“. Predlažemo da se prošećete kroz stari grad gdje ćete vrlo dobro osjetiti spajanje raznih kultura koje su kroz stoljeća u Vilniusu prisutne: litavske, ruske, poljske i hebrejske. Povratak u hotel javnim gradskim prijevozom, individualno. Noćenje.

5. dan: VILNIUS – DVORAC TRAKAI – VILNIUS – RIGA
Doručak. Odjava iz soba. Prijepodne posjet viteškom dvorcu Trakai u okolici Vilniusa, nekoć središtu litavske kneževine. Zaštitni znak grada mnogi su njegovi obrambeni tornjevi, a gradić nazivaju i „Baltičkim Rimom“ , odnosno „slikovnicom od kamena“. Razgledavanje dvorca iz 14. stoljeća sagrađenog na otoku na jezeru Gavle (uključena ulaznica) uz pratnju službenog vodiča. U nastavku razgled Vilniusa: crkva sv. Petra i Pavla – trg katedrale – crkva sv. Ane – gradski toranj – ruska pravoslavna crkva sv. Duha – trg s gradskom vijećnicom – sveučilište iz 16. stoljeća (uključena ulaznica). Slobodno vrijeme za ručak u gradskom središtu. Nastavak puta do Latvije i glavnog grada Rige. Smještaj u hotel. Noćenje.

6. dan: RIGA
Doručak. Razgled Rige, glavnog grada Latvije i europskog grada kulture 2014. godine: srednjovjekovni grad iz doba Hanse – dvorac-crkva sv. Petra – katedrala (uključena ulaznica) – stare obrtničke radionice – bulevari i parkovi – narodno kazalište. Rigu inače nazivaju „Biserom Baltika“, najveći je grad baltičkih zemalja i kulturna prijestolnica regije. Grad na ušću rijeke Zapadne Dvine ubraja se među najljepše na Baltiku, a njegov je stari grad proglašen UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom. Riga se ističe i svojom arhitekturom budući da se u gradu mogu vidjeti ne samo gotičke građevine, već i jedinstveni art nouveau primjeri kao i odlično sačuvana drvena arhitektura, unutar njegovih zidina nalaze se građevine iz svih europskih stilskih razdoblja! Poslije razgleda slobodno vrijeme u gradskom središtu za ručak, osobne programe, kupovinu i slično. Individualni povratak u hotel javnim gradskim prijevozom. Noćenje.

7. dan: RIGA – SIGULDA – TALLINN
Doručak. Odlazak iz Rige prema Nacionalnom parku Guaja i području Sigulde. Posjet ruševinama dvorca Turaida (uključena ulaznica za nacionalni park). Nastavak vožnje prema Estoniji. Dolazak u Tallinn. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za uživanje u prelijepom Tallinnu. Predlažemo da prošećete njegovim spektakularnim starim gradom, u cijelosti okruženom zidinama i uronite u duh srednjeg vijeka. Za kraj dana počastite se Vana Tallinnom, tamnosmeđim likerom na bazi ruma kojeg Estonci vole dodati u kavu! Noćenje.

8. dan: TALLINN
Doručak. Razgled Tallinna, najljepšeg primjera gotičke arhitekture u baltičkim zemljama, uz službenog gradskog vodiča: dvorac Toompea – katedrala iz 13. st. (uključena ulaznica) – ruska pravoslavna katedrala Aleksandar Nevski – gradska vijećnica – stari grad, živući muzej srednjega vijeka – palače iz doba Hanse. Slobodno poslijepodne u slikovitom Tallinnu, jednom od najljepših gradova sjevera Europe, za kupovinu, šetnju starim gradom, posjet nekoj od tipičnih starinskih kavana ili osobne programe. Predlažemo posjet Kadriorg parku odnosno palači, baroknom zdanju koje je Petar Veliki dao graditi za Katarinu I, rusku caricu u 18.st. (u prijevodu Kadriorg znači „Katarinina dolina“). U njoj je smješteno nekoliko muzeja među kojima se ističe Muzej umjetnosti Estonije, a šetnja parkom kroz cvjetne nasade nakon posjeta palači zaokružit će vaš dan. Noćenje.

9. dan: TALLINN – BRDO KRIŽEVA – KLAIPEDA
Doručak. Odjava iz hotela i odlazak prema Latviji i Litvi uz kraća zaustavljanja putem. Posjet Brdu križeva u Litvi, nezaboravnom mjestu s tisućama križeva na dva mala brežuljka gdje je papa Ivan Pavao II. služio misu 1993. godine. Točan broj križeva koji su tu postavljani još od 1831.g. se ne zna, ali računa se da ih ima više od 100 tisuća! Mjesto je od posebnog značaja za Litavce koji su tu tijekom sovjetske okupacije Litve od 1944.-1990.g. putujući ostavljali svoje križeve kao izraz ne samo identiteta, već pasivnog otpora prema ruskoj dominaciji. Nastavak puta do Klaipede, velike luke na obali Baltika, važnog industrijskog središta u zemlji. Smještaj u hotel. Noćenje.

10. dan: KLAIPEDA – NACIONALNI PARK NERINGA – KAUNAS
Doručak. Posjet Kurskoj laguni i pješčanom „jeziku“ Neringe, najljepšem dijelu baltičke obale (uključena ulaznica za nacionalni park). Posjet „litavskoj Sahari“, ljetovalištu Nida, parku drvenih mitoloških skulptura i jednim od najvećih pješčanih dina Europe, visokih i do sedamdeset metara. Šetnja nacionalnim parkom i starim gradom u Nidi. Nida je inače bila poznato okupljalište brojnih umjetnika, a glasoviti nobelovac Thomas Mann se nakon posjeta Nidi toliko oduševio mjestašcem da je odlučio tu napraviti kuću u kojoj će provoditi ljeta. Poslijepodne ukrcaj na trajekt i povratak u Klaipedu. Putovanje do Kaunasa. Smještaj u hotel. Noćenje.

11. dan: KAUNAS – LODZ
Doručak. Odlazak iz Kaunasa. Vožnja sjevernom Poljskom preko Bialystoka prema Lodzu uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u večernjim satima. Smještaj u hotel. Odlazak s voditeljem putovanja u središte grada. Lodz je grad u središnjoj Poljskoj i treći je najveći grad u zemlji s više od 700 000 stanovnika. Ime grada u prijevodu znači „Brod“, a poznat je pod nazivom „poljski Manchester“ zbog značaja tekstilne industrije nekoć. Slavni poljski režiser Roman Polanski i svjetski poznati pijanist Arthur Rubinstein rođeni su u Lodzu! Noćenje.

12. dan: LODZ – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela i vožnja prema Hrvatskoj. Putem nazad prolazak kroz regiju Moravske u Češkoj Republici- Dolazak u Zagreb u večernjim satima (u slučaju prijavljenih putnika iz Varaždina ili Čakovca povratak tom rutom).

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

CIJENA PO OSOBI

Datum polaska
Datum povratka
Trajanje putovanja
Vrsta prijevoza
Mjesto polaska
Cijena aranžmana
Cijena FM
Cijena LM
Garantiran polazak
02.08.23
13.08.23
12 dana
Zagreb
914,46 EUR (6.890 kn)
887,92 EUR (6.690 kn)
Da

POPUSTI

First minute cijena vrijedi do popunjenja  kapaciteta po FM cijeni.

Popusti:

 • 20% popusta za jedno dijete 8-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe (u trokrevetnoj sobi) – na upit
 • trokrevetne sobe za odrasle osobe po redovnoj cijeni – na upit

CIJENA UKLJUČUJE

 • prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom
 • 1 noćenje s doručkom dvokrevetnoj sobi u hotelu 3* u Krakovu (Poljska)
 • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3* u Varšavi (Poljska)
 • 1 noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3/4* u Vilniusu (Litva)
 • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3/4* u Rigi (Latvija)
 • 2 noćenja s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3/4* u Tallinnu (Estonija)
 • 1 noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3/4* u Klaipedi (Litva)
 • 1 noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3/4* u Kaunasu (Litva)
 • 1 noćenje s doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelu 3* u Lodzu (Poljska)
 • asistenciju lokalnih službenih vodiča u zemljama gdje je to obvezno zakonom (gradski vodiči na engleskom jeziku prisutni uz našeg voditelja u Krakovu, Varšavi, Vilniusu, Rigi, NP Gauja, Tallinu i Kurskoj laguni)
 • ulaznice za: sveučilište u Vilniusu, dvorac Trakai, katedralu u Rigi, rezervat u Turaidi/Gauja, katedralu u Tallinnu, trajekt u Kurskoj laguni i ulaznicu za NP Neringa
 • prijevoz autobusa na brodovima prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE

 • ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne znamenitosti osim onih koje su navedene kao uključene
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz u gradovima (metro, tramvaj, autobus) i sl.)
 • doplata za jednokrevetnu sobu 2.990 kn (407,08 EUR), obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi
 • napojnicu za vozače i vodiča – preporuka 2-3 EUR po osobi po danu (iznos se dijeli na tri osobe)
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

DOPLATA

 • doplata za jednokrevetnu sobu 2.990 kn (407,08 EUR), obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):

· za posebno sjedalo u autobusu:
– 1 red – sj. 3,4 100 kn (13,27 EUR
– 2 red – sj. 5,6,7,8 100 kn (13,27 EUR€)
· za dodatno prazno sjedalo u autobusu 1.690 kn (224,30 EUR) (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami).

USLUGA

Prema programu

NAPOMENE

NAPOMENA: polazak iz Varaždina i Čakovca potrebno je prijaviti prilikom rezervacije aranžmana!

Za sve polaske (osim Zagreba) potrebna prethodna pismena najava.
Točno vrijeme polaska iz Varaždina i Čakovca bit će definirano 7 dana prije polaska.

Državljani RH mogu ući u Poljsku bez ograničenja. Ukida se i obveza nošenja maski. O aktualnim preporukama za putovanja i upozorenjima za Poljsku informirajte se putem službenih stranica MVEP-a (Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH).

– Raspored sjedenja u autobusu sastavlja Organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata.
– Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
– Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta voditelju putovanja u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
– Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
– Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
– Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu.
– Predviđene pauze tijekom vožnje su okvirno svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Poljsku, Litvu, Latviju i Estoniju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Ipak, mi preporučujemo da se na put ide s putovnicom. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje.

Konzulat Republike Hrvatske u Republici Poljskoj (Krakow) nalazi se na adresi u.ks. Jerzego Popieluszki 36 30-898 Kraków, Poljska.
Kontakt podaci: tel. 0048 12 290 6510, 0048 514 007 669, fax. 0048 12 290 6510, e-mail. konsulat@chorwacja.krakow.pl. Počasni konzul: Pawel Wlodarczyk.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Poljskoj (Varšava) nalazi se na adresi Ignacego Krasickiego 25, 02-611 Warszawa, Poljska.
Kontakt podaci: tel. 0048 22 844 23 93, 0048 22 844 39 94, tel. 00 48 22 844 48 08, 0048 22 844 22 70, e-mail. croemb.warszawa@mvep.hr. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Tomislav Vidošević.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Litvi (Vilnus) nalazi se na adresi K. Kalinausko g. 24, LT-03107 Vilnius, Litva.
Kontakt podaci: tel. 00370 5 269 00 07, fax. 00370 5 262 01 85, e-mail. croemb.vilnius@mvep.hr. Privremena otpravnica poslova: Dunja Staničić.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Latviji nalazi se u Kraljevini Švedskoj, u Stockholmu, na adresi Engelbrektsplan 2, 114 34 Stockholm.
Kontakt podaci: tel. 00 46 8 4405 280. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik dr. sc. Siniša Grgić.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Estoniji (Tallinn) nalazi se na adresi Lai 12-3, 10133 Tallinn, Estonija.
Kontakt podaci: tel. 00 372 5081 769, e-mail. Horvaatiaaukonsul@gmail.com. Počasni konzul: James B. Oates.

KORISNE INFORMACIJE

Poljska je država u srednjoj Europi,površine 312.679 km2 s 38.501.000 stanovnika. Ime Polska, koje se pojavljuje sredinom 11. stoljeća, dolazi od drevnog slavenskog plemena Polanie (“Oni koji žive na polju”, doslovno Poljaci), koje se naselilo u nizinama između Odre i Visle nakon pada Rimskog Carstva u 5. stoljeću.Poljsko zlatno doba je 16. stoljeće, kada se Poljska ujedinila s Litvom i bila jedna od glavnih europskih sila pod dinastijom Jagelovića. Zemlja je poslije podijeljena između Rusije,Prusije i Austrije. Poljska je opet uspostavljena kao neovisna država nakon Prvog svjetskog rata.

Litva je država na sjeveroistoku Europe. U srednjem je vijeku bila jedna od najmoćnijih država istočne Europe. Tijekom 15. stoljeća sklopila je savez s Poljskom što se danas vidi po vjerskom sastavu – Litva je jedina baltička država u kojoj su stanovnici najvećim dijelom rimokatolici. Za razliku od ostalih baltičkih država bila je usmjerena prema svojoj unutrašnjosti, a ne prema obali. Kako je imala dosta poljoprivrednoga tla Litavci su se najviše bavili poljoprivredom. Preko litavskoga teritorija vodi i kopneni put iz Rusije u eksklavu Kalinjingrad što Litvi daje geoprometnu važnost.Na površini od 65.200 km2 živi 3.592.561 stanovnika.

Latvija, često zvana i Letonija, pribaltička je europska država. Na zapadu izlazi na Baltičko more. U 12. stoljeću organizirali su prve države, ali su one nakon nepunog stoljeća postojanja pale pod vlast Njemačkoga viteškog reda koji je pokrstio baltičke države i osnovao niz gradova s njemačkim doseljenicima. Međutim, nije bilo njemačke kolonizacije sela tako da je u gradovima prevladavalo njemačko, a u selima latvijsko stanovništvo. U 15. stoljeću Poljska je preuzela većinu njemačkih posjeda, a u 17. stoljeću dio današnje Latvije zaposjela je Švedska. Početkom 18. stoljeća na ovaj prostor dolazi Rusija. Na površini od 64.589 km2 živi 2.254.653 stanovnika. Estonija je država na sjeveroistoku Europe, na obali Baltičkog mora i Finskog zaljeva. Pokrštavanje Estonije počelo je kada su Danci i Nijemci osvojili to područje 1227. godine. Od tada su razne strane sile, kao što su Danska, Švedska, Poljska i napokon Rusija, kontrolirale područje Estonije. Nakon pada Carske Rusije, poslije Oktobarske revolucije, Estonija je postala samostalna 1918. godine.Na površini od 45 226 km2 živi 1 311 000 stanovnika.

Šifra aranžmana: 35246IA
Minimalni broj putnika: 40
POŠALJITE UPIT