Italija

Sicilija deluxe – Tragovima Grka i Rimljana

Garantirani polazak
First minute
Last minute

Sicilija deluxe – Tragovima Grka i Rimljana

Sicilija deluxe - 8 dana autobusom i brodom uz posjet Napulju i Pompejima!
Vrijednost više: smještaj u dvokrevetnim kabinama na brodu u cijeni aranžmana.
Vožnja preko Karlovca i Rijeke (moguć ukrcaj putnika uz prethodnu najavu)

POŠALJITE UPIT
DATUMI I POLASCI PUTOVANJA:
27.04.24, Zagreb
25.05.24, Zagreb
14.09.24, Zagreb
26.10.24, Zagreb

PROGRAM

1.dan:    ZAGREB/RIJEKA – hotel (okolica Rima) 770 km

Polazak autobusom iz Zagreba s autobusnog kolodvora (peroni 502-506) u 5:00 sati. Vožnja preko Karlovca (moguć polazak s benzinske postaje Ka Petrol u 5:40 sati) kroz Gorski kotar do Rijeke. Polazak iz Rijeke sa sjevernog stajališta Vrata Jadrana u 7:30 sati. Vožnja kroz Sloveniju i Italiju, uz usputna zaustavljanja do hotela u okolici Rima. Smještaj u hotel. Noćenje.

2.dan:     HOTEL – POMPEJI – NAPULJ – luka NAPULJ 250 km

Doručak i odjava iz hotela. Odlazimo prema regiji Kampaniji do Pompeja (doplata). Pompeji i Herkulanej bili su starorimski  gradovi koje je u ljeto 79. pr. Kr. iznenadila erupcija Vezuva. I dok je Herkulanej,  koji je bio bliži Vezuvu, prekrila lava, Pompeji su velikim dijelom ostali sačuvani pod naslagama pepela i zemlje te nam mogu svjedočiti o životu običnih ljudi u jednoj od rimskih lučkih provincija. Grad je slučajno otkriven nakon 1600 godina te sada možemo vidjeti  Apolonov hram, Jupiterov hram, Forumske terme, Faunovu vilu, pekarnice, javnu kuću, tržnicu i sve ostalo što je sadržavao antički lučki grad. Kratko slobodno vrijeme za kupnju suvenira od vulkanskog kamena. Ulaznica i razgled Pompeja uz nadoplatu. Odlazak prema Napulju. Šetnja gradom s voditeljem putovanja: Teatro di San Carlo – galerija Umberta I – Piazza Plebiscito – utvrda Castel Nuovo – kraljevska palača Palazzo Reale. Najveći i najvažniji grad u južnoj Italiji, svakako je jedan od najtemperamentnijih gradova Italije. Grad se smjestio na najvećem vulkanskom području u Italiji. Odlazak prema luci. Ukrcaj u dvokrevetne unutarnje kabine u poslijepodnevnim satima, oko 18:30. Isplovljavanje broda u 20:00 sati. Noćenje na brodu.

3.dan: luka PALERMO – SIRACUSA – CATANIA 340 km

Iskrcaj u luci Palermo u ranim jutarnjim satima, oko 7 sati. Vožnja u smjeru Siracuse. Prolazimo središnjom Sicilijom gdje ćete se diviti prekrasnim valovitim, krševitim brežuljcima. Kako se približavamo Siracusi sve više se isprepliću žuta, zelena, crvena boja dok prolazimo uz polja naranči, limuna i mandarina, a tu su i masline, vinova loza, palme i bademi -po svemu je tome Sicilija nadaleko poznata. Odlazimo do Neapolisa, arheološkog parka gdje se susrećemo s našim lokalnim vodičem (doplata). Tu vas čeka veliko arheološko bogatstvo iz doba Grčke i Rima. Vidjet ćete najveće grčko kazalište, kamenolom i rajski park, žrtvenik i rimski amfiteatar te saznati kakve tajne krije Dionizijevo uho. Svake godine u rimskom kazalištu se od polovice svibnja do polovice lipnja izvode predstave – grčke tragedije. Kraća vožnja autobusom do središta Siracuse – Ortigije, koja je bila najznačajniji grad u pokrajini koju su Grci prozvali Magna Graecia. Tu se nalazi povijesna jezgra u kojoj je smještena čuvena Arteuzijina fontana – gradska vijećnica i ostaci Apolonovog hrama, za koji se vjeruje da je najstariji grčki hram na Siciliji. Slobodno vrijeme za ručak i šetnju. Uživat ćete u delicijama Sicilije! Odlazak prema Cataniji. Smještaj. Noćenje.

4.dan:     CATANIA – ETNA – TAORMINA – CATANIA 150 km

Doručak. Odlazak do obližnje Etne, najvišeg aktivnog vulkana u Europi. Cesta nas vodi crnim krajolikom kojim je nekada prolazila užarena lava. Na 1000 metara nadmorske visine prestaje vegetacija te su prema vrhu vulkana samo ostaci lave i pepela. Izlet se odvija u skladu s vremenskim prilikama. Ako su povoljne, autobus će doći do 1900 m/nmv do kratera Silvestri. Slobodno vrijeme možete iskoristiti za kupnju vina u vulkanskoj lavi ili za slikanje na kraterima. Za cijenu od 78 eur doći ćete ispod samog vrha glavnog kratera, te je uključena povratna vožnja žičarom, vožnja terenskim vozilima te razgled kratera s planinskim vodičem. Vjerujte da vrijedi svakog centa, a to potvrđuju i naši putnici! Nastavak vožnje do slikovite Taormine, jednog od najljepših gradića Italije, izgrađenog na brdu Monte Tauro s kojeg se pruža fantastičan pogled na okolicu. Šetnja gradom s voditeljem putovanja. Krasne, uske uličice će vas očarati, hrana oduševiti, a pogled iz mediteranskog Parco Comunale ostavit će vas bez daha! Preporučujemo da u slobodno vrijeme posjetite Teatro Greco, grčko-rimsko kazalište s kojeg se pruža prekrasan pogled na Etnu i Jonsko more. Žičara pokraj Porta Messina vas vodi u podnožje Taormine, u gradić Mazzaro. Povratak u hotel. Noćenje.

5.dan: CATANIA – DOLINA HRAMOVA – hotel       200 km

Doručak. Odjava iz hotela. Šetnja gradom s voditeljem putovanja kroz centar Catanije: katedrala u kojoj se nalazi kapelica Sv.Agate, zaštitnice grada, Piazza Universita. Prošećite ulicom Via Etnea kojom je tekla lava 1669.godine kada je bila najsnažnija erupcija Etne. Vožnja prema Agrigentu. Po dolasku posjet antičkom lokalitetu Dolina hramova s lokalnim vodičem (doplata). Lokalitet je od 1997. godine pod zaštitom UNESCO-a. Pored Tezejeva hrama u Ateni i Herina u Paestumu, Konkordijin hram u Agrigentu je najbolje sačuvan grčki hram. On je jedan od posljednjih sagrađenih u Velikoj Grčkoj (Magna Graecia), a njegovom očuvanju pomogla je činjenica da je pretvoren u kršćansku crkvu 597. god. Ostali hramovi očuvani su samo fragmentarno, zbog mnogih potresa i odnošenja kamena za druge potrebe. Najveći je bio Hram Olimpijskog Zeusa koji je bio posvećen Bitci na Himeri 480. pr. Kr. Vjeruje se kako je on bio najveći dorski hram ikada izgrađen. Slobodno vrijeme. Odlazak prema hotelu. Smještaj. Noćenje.

6.dan:    hotel – TRAPANI – ERICE – PALERMO 310 km

Doručak i odjava iz hotela. Krećemo prema Trapaniju. Lijepo smješten na rtu podno Monte Erice na sjeverozapadu Sicilije, grad Trapani živahna je povijesna luka iz koje se i danas u velikim količinama izvozi sol i vino. Kod Trapanija se spajaju Tirensko i Sredozemno more, a sama ta činjenica te pogled na luku dovoljna je da vas očara u potpunosti. Razgled glavnih znamenitosti grada: bazilika Maria Santissima Annunziata, Palača Giudecca (Casa Ciambra), romanička crkva Santa Maria del Gesù, crkva San Agostino, barokna katedrala San Lorenzo. Slobodno vrijeme za ručak. Odlazimo za Erice. Gradić smješten na istoimenom brdu, čiji je vrh 750 m iznad morske razine, pa se odatle pruža pogled na obližnji grad Trapani, jugozapadnu obalu sve do grada Marsala i rtova Punta del Saraceno i San Vito Lo Capo na sjeveroistoku, te arhipelag otočja Egadi na zapadu Popijte čašu vina dok uživate u predivnom pogledu! Nastavljamo prema Palermu. Smještaj u hotel. Noćenje.

7.dan: MONREALE – PALERMO – luka PALERMO 30 km

Doručak i odjava iz hotela. S lokalnim vodičem krećemo prema Monrealeu (doplata), gradiću koji se nalazi svega 7 km južno od Palerma. Nakon što su Palermo osvojili Arapi, biskup Palerma bio je prisiljen preseliti svoje sjedište izvan glavnog grada. Uloga nove katedrale dodijeljena je skromnoj crkvici Agia Kiriaki u selu u blizini koje je kasnije nazvano Monreale. Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije ostavit će vas bez daha! Simbioza romanike, arapskih i bizantinskih elemenata stapa se s fascinantnim pozlaćenim mozaicima koji prekrivaju preko 6.500 m2 i prikazuju cijelu Bibliju! Iza katedrale nalazi se vidikovac s kojeg se možete diviti predivnom pogledu na “zlatnu školjku” Palerma. Nastavak vožnje prema centru Palerma.  U vožnji do Palerma upoznajemo se s poviješću grada i lokalnim delicijama. Po dolasku u grad krećemo u šetnju gradom, koji baš poput torte cassate, trebate otkrivati dio po dio. Razgled grada u pratnji lokalnog vodiča: Porta Nuova, kraljevska palača, arapsko-normanska katedrala, Quattro Canti, Palazzo del Commune s Fontanom srama, Teatro Massimo. Slobodno poslijepodne za vlastite programe. Preporučujemo odlazak na jednu od tržnica, šetnju do Foro Italico – novouređene šetnice uz more ili pak posjet Arheološkom muzeju ili fascinantnim kapucinskim katakombama. Vožnja prema luci. Ukrcaj na trajekt oko 1,5-2 sata prije isplovljavanja, u večernjim satima, oko 20:00 sati. Smještaj u dvokrevetne unutarnje kabine. Noćenje na brodu.

8.dan: luka NAPULJ – RIJEKA/ZAGREB  1130km

Iskrcaj s broda u Napulju u jutarnjim satima, oko 7 sati. Vožnja kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku do Zagreba uz zaustavljanja putem. Dolazak se očekuje oko ponoći.

CIJENA PO OSOBI

Datum polaska
Datum povratka
Trajanje putovanja
Vrsta prijevoza
Mjesto polaska
Cijena aranžmana
Cijena FM
Cijena LM
Garantiran polazak
27.04.24
04.05.24
8 dana
Zagreb
680 EUR
Da
25.05.24
01.06.24
8 dana
Zagreb
680 EUR
Da
14.09.24
21.09.24
8 dana
Zagreb
680 EUR
Da
26.10.24
02.11.24
8 dana
Zagreb
680 EUR
Da

POPUSTI

Popusti:

 • jedno dijete 6-11,99 god. na pomoćnom ležaju u trokrevetnoj sobi 30% popusta
 • trokrevetne sobe raspoložive su po redovnoj cijeni kao i trokrevetne kabine bez doplate

OBAVEZNA DOPLATA

 • za boravišnu pristojbu od 2-3 EUR po osobi po noćenju (u završnom pismu bit će objavljen točan iznos boravišne pristojbe)

CIJENA UKLJUČUJE

 • prijevoz visokoturističkim (visokopodnim) autobusom prema programu
 • jedno noćenje s doručkom u okolici Rima, u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi
 • dva noćenja na brodu u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na relaciji Napulj – Palermo – Napulj
 • dva noćenja s doručkom u Cataniji ili okolici u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi
 • jedno noćenje s doručkom u Agrigentu ili okolici u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi
 • jedno noćenje s doručkom u Palermu u hotelu 3* u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi
 • razgledavanja prema programu
 • izlet na Etnu i Taorminu
 • lokalni vodič u Palermu na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE

 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz, ulaznice za kulturno povijesne spomenike i sl.)
 • boravišnu pristojbu od 2-3 EUR po osobi po noćenju (u završnom pismu bit će objavljen točan iznos boravišne pristojbe)
 • ulaznicu za Pompeje te razgled s lokalnim vodičem na engleskom jeziku, takse za ulazak u lokalitet – 40 EUR eur po osobi
 • izlet u Siracusu (ulaznica za arheološki park Neapolis, razgled lokaliteta i Siracuse, lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, parkirne takse) –  25 EUR po osobi, djeca do 18 godina plaćaju 7 EUR po osobi (doplata na licu mjesta
 • izlet u Dolinu hramova u Agrigentu (ulaznica za arheološki lokalitet Dolina hramova u Agrigentu, lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, parkirne takse) –  20 EUR po osobi; djeca do 18 godina plaćaju 7 EUR po osobi (doplata na licu mjesta)
 • izlet u Monreale (lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, ulaznica za katedralu, parkirne takse) – 10 EUR po osobi (doplata na licu mjesta),
 • dnevni najam uređaja i slušalica za razgled gradova – 4 EUR po osobi po danu (doplata na licu mjesta),
 • doplatu za jednokrevetnu sobu i jednokrevetnu unutarnju kabinu 390€, obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi, pri rezervaciji aranžmana,
 • doplata za vanjsku dvokrevetnu kabinu 100 € , po osobi (oba smjera), obavezna doplata pri rezervaciji aranžmana
 • napojnicu za vozače i vodiča – 2-5 EUR po osobi po danu
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

INFORMATIVNE CIJENE ULAZNICA (cijene se mogu promijeniti, plaćanje se vrši direktno pružatelju usluge)

 • izlet žičarom, terenskim vozilima i s planinskim vodičem na Etnu – 78 EUR po osobi
 • ulaznica za grčki teatar u Taormini – 10 EUR po osobi; djeca do 18 godina ne plaćaju ulaznicu
 • povratna vožnja žičarom u Taormini – 6 EUR  po osobi
 • ulaznica za katedralu u Siracusi – 2 EUR po osobi 

DOPLATA

Fakultativni izleti:

 • ulaznicu za Pompeje te razgled s lokalnim vodičem na engleskom jeziku, takse za ulazak u lokalitet – 40 EUR eur po osobi
 • izlet u Siracusu (ulaznica za arheološki park Neapolis, razgled lokaliteta i Siracuse, lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, parkirne takse) –  25 EUR po osobi, djeca do 18 godina plaćaju 7 EUR po osobi (doplata na licu mjesta
 • izlet u Dolinu hramova u Agrigentu (ulaznica za arheološki lokalitet Dolina hramova u Agrigentu, lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, parkirne takse) –  20 EUR po osobi; djeca do 18 godina plaćaju 7 EUR po osobi (doplata na licu mjesta)
 • izlet u Monreale (lokalni vodič na hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku, ulaznica za katedralu, parkirne takse) – 10 EUR po osobi (doplata na licu mjesta)

Doplata za jednokrevetnu sobu i jednokrevetnu unutarnju kabinu:

 • doplatu za jednokrevetnu sobu i jednokrevetnu unutarnju kabinu 390€, obavezna doplata ako osoba spava sama u sobi, pri rezervaciji aranžmana

Doplata za vanjsku dvokrevetnu kabinu:

 • doplata za vanjsku dvokrevetnu kabinu 100 € , po osobi (oba smjera), obavezna doplata pri rezervaciji aranžmana

Nadoplata za odabir sjedala u autobusu (nije obavezna):

 • za posebno sjedalo u autobusu:

           – 1 red – sj. 3,4: 20€ 

           – 2 red – sj. 5,6,7,8: 20€

 • za dodatno prazno sjedalo u autobusu 135 EUR (nudimo vam veći komfor kako biste sjedili sami)

USLUGA

Prema programu

NAPOMENE

Po uplati aranžmana svaki putnik dužan je dostaviti točno ime i prezime, datum rođenja, državljanstvo i broj osobne iskaznice ili putovnice.

NAPOMENA: Često nas pitate zašto nema večera u hotelu. Razlog je samo jedan, nije moguće stići na sve večere i izgubili bi dosta vremena u predivnim gradovima trčeći natrag u hotel, stoga predlažemo da tijekom dana ručate ili večerate u svoje slobodno vrijeme. Drugo noćenje i zadnje noćenje (na brodu) ponesite manji kofer ili ruksak kako ne biste nosili veliki kofer. Kabine su male i veliki koferi zauzimaju puno prostora. Isto tako, nezgodno je po stepenicama nositi tešku prtljagu. Napominjemo da za vrijeme plovidbe zbog sigurnosnih razloga nije moguće doći do vozila na brodu, pa tako i autobusa, stoga vodite računa da uzmete na vrijeme sve što vam je potrebno (posebice lijekove i higijenske potrepštine). Na brodu postoji mini market, bar i restoran te na brodu možete večerati, ali i doručkovati u restoranima. Cijene doručka su od 10 eur pa na više ili ručak/večera od 17 eur pa na više. Nitko vam ne brani ponijeti svoju hranu ili napitke na brod, a možete ih u zajedničkim prostorijama i kabinama na brodu konzumirati (osim u brodskim restoranima i kafićima).

VAŽNE INFORMACIJE:

 • Raspored sjedenja u autobusu sastavlja organizator putovanja prema redoslijedu uplata; agencija garantira posebno sjedalo u autobusu samo u slučaju da se za isto izvrši odgovarajuća nadoplata.
 • Završno pismo vam dostavljamo e-mailom najkasnije 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
 • Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta.
 • Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
 • Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
 • Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
 • Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili osobe koje zahtijevaju WC u autobusu.
 • Predviđene pauze tijekom vožnje okvirno su svakih 2,5 sata, uz minimalnu pauzu od 20 minuta.

KORISNE INFORMACIJE

Italija je država na jugu Europe. Sastoji se od poluotoka i dva velika otoka na Sredozemnom moru, Sicilije i Sardinije.

Jedinu kopnena granica joj se nalazi na sjeveru, na Alpama, gdje graniči s Francuskom u zapadnom dijelu, Švicarskom na sjeverozapadnom dijelu, Austrijom na sjevernom dijelu te Slovenijom na sjeveroistočnom Dijelu. Uz kopnene granice ima i morsku granicu s Hrvatskom. Neovisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorija Italije.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:   

Za  državljane RH viza za Italiju nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.

U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Hrvatske u Italije nalazi se u Napulju ili Rimu.

Konzulat Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici (Napulj) nalazi se na adresi Via Torquatto Tasso 480, 80127 Napoli, Italija. Kontakt podaci: tel. 0039 081 7148 482, fax. 0039 081 7148 482, e-mail napoli@consolatocroazia.it. Počasni konzul: Gianluigi Cimmino.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici (Rim) nalazi se na adresi Via Luigi Bodio 74/76, 00191 Roma, Italija. Kontakt podaci: tel. 0039 06 3630 7650, 0039 06 3630 7300, 0039 06 3630 4630, fax. 0039 06 3630 3405, 0039 06 3630 3269, e-mail. vrhrim@mvep.hr. Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik: Jasen Mesić.

Uredovno vrijeme Veleposlanstva: ponedjeljak-petak 8,30-16,30
Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici

Adresa: Via Luigi Bodio 74; 00191 Roma, Italija / Uredovno vrijeme za stranke: svaki dan od 10-13 sati.

Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0039 334 6436906, Fax: 003906 3630 3269;  e-mail: crocons.roma@mvep.hr.

Šifra aranžmana: 12457IA
Minimalni broj putnika: 40
POŠALJITE UPIT