Portugal

Portugalska tura, Uskrs

Garantirani polazak
First minute
Last minute

Portugalska tura, Uskrs

Zrakoplovne pristojbe i naknade uključene u cijenu aranžmana.
Uključen razgled Porta s lokalnim vodičem i ulaznicom u crkvu sv. Franje!

POŠALJITE UPIT
DATUMI I POLASCI PUTOVANJA:
05.04.23, Zagreb

PROGRAM

1. dan: ZAGREB – LISABON
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb, na katu pored kioska Tiska, u prijepodnevnim satima. Prijava na let posebnim zrakoplovom za Lisabon planirano oko podneva* (red letenja ispod programa), planirano slijetanje u Lisabon u 14:25 po lokalnom vremenu. Po dolasku u Lisabon ukrcaj u autobus i panoramska vožnja najpoznatijim lisabonskim ulicama i trgovima: rotunda Markiza od Pombala, Avenija slobode (Avenida da Liberdade), Trg Obnovitelja (Praça dos Restauradores) i trg Rossio preko ulice Rua Augusta do Trga trgovine (Praca do Commercio). Vožnju završavamo u četvrti Belem, gdje su se smjestili simboli Lisabona kao što je Torre de Belem, Mosteiro dos Jeronimos ili Spomenik otkrićima – svi zajedno svjedoci su i spomenici najslavnijeg dijela portugalske povijesti, razdoblja velikih pomorskih otkrića i širenja portugalskog kolonijalnog imperija. Kraće slobodno vrijeme za degustaciju poznatog „Belemskog kolača“ (Pastéis de Belém). Smještaj u hotel. Odlazak u orijentacijsku šetnju s voditeljem putovanja po četvrti Chiado i Bairro Alto. Povratak u hotel u dogovoreno vrijeme s voditeljem putovanja ili u vlastitom aranžmanu. Noćenje.

2. dan: LISABON: Izlet LISABONSKA RIVIJERA (Sintra – Cabo da Roca – Cascais)
Doručak. Danas predlažemo odlazimo u okolicu Lisabona, do Sintre i najzapadnije točke kontinentalne Europe (doplata prilikom rezervacije aranžmana). Započinjemo posjetom bajkovitoj Sintri, gradiću na sjeveroistočnom obronku istoimenog gorja, pod zaštitom organizacije UNESCO, slavnom „raju” iz Lord Byronovog „Putovanja Childea Harolda“. Po dolasku u Sintru odlazimo u posjet poznatoj Nacionalnoj palači u samom središtu mjesta, jednoj od najstarijih portugalskih kraljevskih palača i jedinoj u kontinuiranoj upotrebi od srednjeg vijeka pa sve do početka 20. stoljeća (ulaznica uključena u cijenu). Kraće slobodno vrijeme za kavu i kolač ili šetnju. Nastavak vožnje prema Cabo da Roca, najzapadnijoj točki kontinentalne Europe za koju je slavni portugalski književnik Luís de Camões napisao da je „mjesto gdje zemlja završava, a more počinje“, uz kraće zaustavljanje za fotografiranje. U nastavku vožnja do poznatog ljetovališta Cascaisa. Cascais je nekoć bio ribarsko mjesto, ali u 19. st. postalo je i omiljena rezidencija portugalskih kraljeva. Slobodno vrijeme za ručak u Cascaisu. Po povratku u grad slobodan ostatak dana. Preporučujemo vožnju poznatim tramvajem broj 28 koji će vas provesti kroz uske i zavojite uličice Lisabona, uz katedralu iz 12. st., kroz najstariju gradsku četvrt, Alfamu. U večernjim satima predlažemo odlazak na večeru uz fado (doplata na licu mjesta). Noćenje.

3. dan: LISABON – OBIDOS – BATALHA – FÁTIMA – FIGUEIRA DA FOZ
Doručak i odjava iz hotela. Prva postaja na današnjem putovanju prekrasni je gradić Obidos, nekoć vjenčani poklon portugalskih kraljeva njihovim kraljicama. Šetnja gradićem unutar srednjovjekovnih zidina čiji su prepoznatljiv znak slikovite bijele kućice i uske, krivudave uličice popločene kamenim kockama. Slobodno vrijeme za kupnju suvenira i degustaciju ginjinhe, poznatog lokalnog likera od višnje. Nastavak putovanja vodi nas preko Batalhe, malog mjesta nazvanog tako po bitci kod Aljubarrote iz 1385. g., presudne za opstanak portugalske samostalnosti. U njoj su Portugalci predvođeni začetnikom druge portugalske dinastije, Ivanom od Avisa, pobijedili brojčano nadmoćniju španjolsku armadu Ivana Kastiljskog. Posjet poznatom dominikanskom samostanu (ulaznica nije uključena), autentičnom primjerku tzv. manuelinske arhitekture – svjetski poznat samostan Santa Maria da Vitoria spada u UNESCO-vu svjetsku baštinu i smatra se nekom vrstom portugalskog svetišta budući da simbolizira odvajanje Portugala od Španjolske. Poslije Batalhe nastavljamo prema Fátimi: obilazak jednog od najznačajnijih marijanskih svetišta u svijetu u malom portugalskom gradiću koji je dobio svoje ime po legendi u kojoj je Fátima, kći maurskog princa, u 12. st. prešla na kršćanstvo zbog ljubavi prema lijepom kršćanskom vitezu. Dana 13. svibnja 1917. g. troje malih pastira na mjestu današnje bazilike svjedočilo je ukazanju Gospe. S tim datumom počinje povijest svetišta koje je zajedno s Lourdesom najposjećenije europsko svetište. Posjet velikoj bazilici i šetalištu s Kapelom ukazanja. Iz Fátime krećemo u kasnim poslijepodnevnim satima prema obali Atlantika, gdje ćemo u poznatom ljetovalištu Figueira da Foz na tzv. Srebrnoj obali (Costa de Prata) prenoćiti u hotelu smještenom uz poznatu dugačku pješčanu plažu, omiljenu među surferima. Slobodna večer. Noćenje.

4. dan: FIGUEIRA DA FOZ – COIMBRA – COSTA NOVA – PORTO
Doručak. Odlazak iz hotela. Nakon kraće vožnje posjećujemo Coimbru, staru portugalsku prijestolnicu i grad s jednim od najstarijih europskih sveučilišta, osnovanim 1290. godine. Šetnja po dolasku: samostan i crkva sv. Križa (Igreja de Santa Cruz), stara katedrala (Se Velha), sveučilište… Kraće slobodno vrijeme za kavu, čaj ili šetnju. Put prema Portu nastavljamo preko ljetovališta Costa Nova kraj Aveira, vrlo čestog fotografskog motiva iz Portugala. Riječ je o plaži na kojoj je u 19.st. političar i pučki tribun Jose Estevao sagradio prvu kućicu (palheiro) čija je fasada bila prugasta, smeđe-plava. U međuvremenu, od te dobi do danas mnogi su ribari odlučili svoje kućice pobojati prugasto, živim bojama koje podsjećaju na boje moliceiros, tradicionalnih barki. Niz kuća žarkih boja i prugastih fasada jedan je od najdražesnijih motiva na razglednicama i fotografijama cijele regije. Kraće slobodno vrijeme za šetnju i fotografiranje. Putovanje nastavljamo prema Portu. Drugi po veličini portugalski grad, sagrađen je na mjestu drevnog rimskog naselja na tom mjestu uz rijeku Douro čije je latinsko ime dalo ime današnjoj državi – Portus Cale. Za razliku od Lisabona kojeg se poznaje po atributu „Bijeli grad“, Porto nazivaju i „Granitnim gradom“, a svjetski je poznat po slatkom desertnom vinu istog imena. Panoramska vožnja Portom, pokraj impresivne koncertne dvorane Casa da Musica svjetski poznatog arhitekta Rema Koolhaasa, po aveniji Boa Vista uz duge pješčane plaže do crkve sv. Franje iz 13.st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu (ulaznica uključena). Šetnja povijesnim središtem grada uz lokalnog vodiča. Smještaj u hotel u poslijepodnevnim satima. Odlazak javnim gradskim prijevozom s voditeljem putovanja do četvrti Ribeira, autentičnog dijela grada gdje se na dojmljiv način sudara staro i zapušteno s uređenim i imućnijim, šarolikoj, slikovitoj i punoj malih restorančića i zanimljivih suvenirnica. Slobodno vrijeme za večeru. Povratak u hotel. Noćenje.

5. dan: PORTO – fakultativni izlet GUIMARAES – ZAGREB
SRETAN USKRS!
Doručak. Slobodan dan u Portu, za istraživanje grada i vlastite aktivnosti. Preporučujemo odlazak na izlet u obližnji Guimaraes, grad koji nazivaju „kolijevkom Portugala“ (doplata prilikom rezervacije aranžmana, minimum potreban za realizaciju 25 prijavljenih putnika). Ovdje je 1109. g. rođen Afonso Henriques, osnivač portugalskog kraljevstva. Na tzv. Svetom obronku iznad grada stoji njegova romanička utvrda. „Rodno mjesto Portugala“, kako dodatno Guimaraes zovu, spojeno je i s drugom portugalskom kraljevskom dinastijom, obitelji Bragança. U starom se dijelu grada nalazi njihova palača iz 15. st. Zbog svojih odlično sačuvanih srednjovjekovnih građevina stari je grad upisan na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a 2001. godine. Uz lokalnog vodiča posjećujemo njegov dvorac (ulaznica uključena). Slobodno vrijeme za šetnju središtem grada, kavu ili objed. Povratak u Porto. Transfer prema zračnoj luci u kasnim poslijepodnevnim satima. Prijava na let posebnim zrakoplovom prema Zagrebu, let planiran u ranim večernjim satima. Kraj programa.

Predviđeni hoteli:
Lisabon: Roma 3*

Figueira da Foz: Atlantida Sol 3*
Porto/Vila Nova de Gaia: Clip 3*

Fiksni tečaj konverzije: 1 EUR = 7,53450 kn

CIJENA PO OSOBI

Datum polaska
Datum povratka
Trajanje putovanja
Vrsta prijevoza
Mjesto polaska
Cijena aranžmana
Cijena FM
Cijena LM
Garantiran polazak
05.04.23
09.04.23
5 dana
Zagreb
821,55 EUR (6.190 kn)
795,01 EUR (5.990 kn)
Da

POPUSTI

First minute cijena vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni.

Popusti:

 • 80% popusta za jedno dijete do 1,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete nema svoje sjedalo u avionu i spava s dvije odrasle osobe u krevetu, ne plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
 • 20% popusta za jedno dijete od 1,99-11,99 godina u pratnji dvije odrasle osobe: dijete ima svoje sjedalo u avionu i pomoćni krevet, plaća zrakoplovne pristojbe ako su one posebno naznačene
 • trokrevetne sobe (na upit) za odrasle osobe po redovnoj cijeni

OBAVEZNA DOPLATA

 • boravišna pristojba: 2 EUR po osobi po noćenju za sve osobe starije od 12 godina (obvezno plaćanje od 1.1.2016., doplata na licu mjesta)

CIJENA UKLJUČUJE

 • prijevoz posebnim zrakoplovom u ekonomskoj klasi na relaciji Zagreb – Lisabon – Porto – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe i naknade
 • uključen 1 komad predane prtljage koja se prijavljuje po osobi (svaki kofer do 13 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • autobusni prijevoz prema programu
 • dva noćenja s doručkom u hotelu 3*/4* u Lisabonu u dvokrevetnim sobama
 • jedno noćenje s doručkom u hotelu 3*/4* u Portu/Vila Nova de Gaia u dvokrevetnim sobama
 • jedno noćenje s doručkom u hotelu 3* u Figueiri da Foz u dvokrevetnim sobama
 • razgled Porta uz lokalnog vodiča i ulaznicu u Crkvu sv. Franje
 • vanjske razglede prema programu
 • voditelja putovanja – vođenje tijekom cijele ture na hrvatskom jeziku
 • pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

CIJENA NE UKLJUČUJE

 • ulaznice za objekte i muzeje koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.)
 • izlet Lisabonska rivijera (trajanje cca. 8 sati, uključuje autobusni prijevoz, ulaznicu u Nacionalnu palaču u Sintri, lokalnog vodiča i voditelja putovanja): odrasli 390 kn (51,76 EUR), djeca do 12 g. 290 kn (38,49 EUR) – minimum potreban za realizaciju aranžmana 30 prijavljenih putnika, doplata isključivo prilikom rezervacije aranžmana!
 • Izlet Guimaraes (trajanje cca. 6 sati, uključuje autobusni prijevoz, ulaznicu u dvorac u Guimaraesu, lokalnog vodiča i voditelja putovanja): odrasli 340 kn (45,13 EUR), djeca do 12 g. 260 kn (34,51 EUR) – minimum potreban za realizaciju aranžmana 25 prijavljenih putnika, doplata isključivo prilikom rezervacije aranžmana!
 • doplatu za jednokrevetnu sobu: 1.090 kn (144,67 EUR) (obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi)
 • tipičnu portugalsku večeru s pićem i fado programom: cca. 70 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)
 • boravišna pristojba: 2 EUR po osobi po noćenju za sve osobe starije od 12 godina (obvezno plaćanje od 1.1.2016., doplata na licu mjesta)
 • napojnicu za vozača i vodiča: preporuka 2-3 EUR po osobi po danu
 • putno osiguranje: osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, oštećenja i gubitka prtljage, dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, osiguranje za slučaj otkaza putovanja te osiguranje kojim se osiguravaju troškovi pomoći i povratka putnika u mjesto polazišta u slučaju nesreće i bolesti

DOPLATA

 • doplata za jednokrevetnu sobu: 1.090 kn (144,67 EUR) (obvezna doplata ako osoba spava sama u sobi)

Fakultativne doplate:

 • izlet Lisabonska rivijera (trajanje cca. 8 sati, uključuje autobusni prijevoz, ulaznicu u Nacionalnu palaču u Sintri, lokalnog vodiča i voditelja putovanja): odrasli 390 kn (51,76 EUR), djeca do 12 g. 290 kn (38,49 EUR) – minimum potreban za realizaciju aranžmana 30 prijavljenih putnika, doplata isključivo prilikom rezervacije aranžmana!
 • Izlet Guimaraes (trajanje cca. 6 sati, uključuje autobusni prijevoz, ulaznicu u dvorac u Guimaraesu, lokalnog vodiča i voditelja putovanja): odrasli 340 kn (45,13 EUR), djeca do 12 g. 260 kn (34,51 EUR) – minimum potreban za realizaciju aranžmana 25 prijavljenih putnika, doplata isključivo prilikom rezervacije aranžmana!
 • tipičnu portugalsku večeru s pićem i fado programom: cca. 70 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta, prema cijenama u listopadu 2022., podložno promjeni):
· Samostan sv. Jeronima: 10 EUR po osobi
· Utvrda sv. Jurja: 10 EUR po osobi
· Vožnja podzemnom željeznicom u Lisabonu: cca 1,50 EUR po osobi vožnja u jednom smjeru, dnevna karta 6,4 EUR (vrijedi 24 sata)
· Samostan u Batalhi 6 EUR po osobi
· Vinarija u Portu s degustacijom 15 EUR
· Crkva sv. Franje 8 EUR
· Casa da Musica 10 EUR

NAPOMENA: mogućnost niže cijene za mlade i djecu, provjeriti na licu mjesta s voditeljem putovanja.

USLUGA

Noćenje s doručkom

NAPOMENE

Informacije o letu*:
Prijevoznik: Croatia Airlines
ZAGREB 12:05 LISABON 14:25
PORTO 19:35 ZAGREB 23:30
*Red letenja posebnim zrakoplovom podložan je promjeni prije puta, kao i tijekom samog putovanja.

Državljani RH mogu ući u Portugal bez ograničenja.

O aktualnim preporukama za putovanja i upozorenjima za Portugal informirajte se putem službenih stranica MVEP-a (Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH).

– Vremena polazaka posebnih zrakoplova u programu mogu se promijeniti prije samog početka putovanja, kao i tijekom putovanja, finalno vrijeme leta dobiva se u završnoj obavijesti. Vezani letovi nisu mogući.
– Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
– Uključen 1 komad prtljage koja se prijavljuje po osobi (kofer do 13 kg) + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm).
– Organizator putovanja može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Lisabonu odnosno u Portu, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda.
– Završno pismo vam dostavljamo e-mailom 72 sata prije putovanja – to je završni dokument potreban za putovanje (sadrži informacije o točnom peronu i vremenu polaska, kontakt i ime voditelja putovanja, točne brojeve sjedala i sl.).
– Fakultativnu ponudu (ulaznice, večere i slično) plaćate na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu putovanja navedeno plaćanje prije puta. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica, fakultativnih izleta navedenih u programu na dan formiranja programa.
– Organizator putovanja ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
– Organizator putovanja zadržava pravo promjene redoslijeda programa.
– Program nije prikladan za osobe sa smanjenom pokretljivošću.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane RH viza za Portugal nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća osobna iskaznica ili putovnica. Putnici koji nisu hrvatski državljani dužni su se informirati o viznom režimu zemlje u koju putuju na stranici Veleposlanstva države čiji su državljani.
U slučaju gubitka ili otuđenja putnog dokumenta najbliže predstavništvo Republike Hrvatske u Portugalu nalazi se u Lisabonu.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalskoj Republici (Lisabon) nalazi se na adresi Rua D.Lourenco de Almeida 24, 1400-126 Lisboa.
Kontakt podaci: tel. 0035 121 302 1033, 0035 121 302 1053, 00 35 121 302 1077, fax. 0035 121 302 1251, e-mail: lisabon@mvep.hr.

KORISNE INFORMACIJE

Lisabon je glavni i s 556 797 stanovnika na svojem administrativnom području površine 84,8 km², najveći grad Portugala. Ujedno je i najzapadniji veliki i glavni grad u Europi. Smješten je na zapadu Pirinejskog poluotoka na Atlantskom oceanu i ušću rijeke Tejo. Kao istaknuto središte financija, trgovine, medija, industrije zabave, umjetnosti, međunarodnog prometa, obrazovanja i turizma, Lisabon se smatra “Alfa gradom”. Jedan je od najvećih ekonomskih centara na kontinentu, s rastućim financijskim središtem i drugom najvećom kontejnerskom lukom na europskoj atlantskoj obali, međunarodnom zračnom lukom s prometom 13 milijuna putnika godišnje, mrežom autocesta, čvorištem željeznica velikih brzina (Alfa Pendular) koja povezuje veće gradove u Portugalu. Osim toga, grad je i političko središte zemlje, sjedište vlade i šefa države, također i središte okruga Lisabona i Lisabonske regije.

Portugal, država na krajnjem zapadu Europe, na istoku i sjeveru graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu izlazi na Atlantski ocean. Ime Portugal, samo po sebi otkriva dijelove rane povijesti ove zemlje – ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mješavine grčkog i latinskog imena koje znači “Lijepa luka”. Portugal je postao kraljevina 1139.g., a prvi kralj je bio Afonso I. Portugalski. Portugal je tijekom 15. i 16. stoljeća proširio svoj utjecaj. Slavne osobe tih stoljeća su: Fernando Magellan koji je oplovio svijet, Bartolomeo Diaz koji je dospio do Rta dobre nade i istočnog kraja Afrike, Vasco da Gama i ostali. Krajem 16. stoljeća, Portugal je prvi put u povijesti izgubio nezavisnost, našavši se pod vlašću Španjolske čime je počelo propadanje Portugala kao velesile. Godine 1975. Portugal je dao nezavisnost svojim preostalim kolonijama, a godinu dana kasnije imao je prve slobodne izbore u kojima su pobijedili socijalisti predvođeni Mariom Soaresom koji postaje premijer. Portugal je jedan od osnivača NATO saveza, a od 1986. godine je član Europske unije.

Šifra aranžmana: 54545IA
Minimalni broj putnika: 29
POŠALJITE UPIT